Bredbandet

Sök på vår hemsida

Bredband inom Brf. Mården

Föreningen är anslutet till Gavlenet via fiber. Vi har fiber dragen till samtliga lägenheter inom området, och vi levererar ett bredband på 100 Mbit/s. Föreningen har dock en leverans från Gavlenet på 200/200 Mbit/s för att klara av den allt högre trafiklasten från alla hushåll.
Alla i föreningen har tillgång till bredbandet, det ingår i hyran.


Fakta

Varje lägenhet har en fast IP-adress, tilldelad enligt ett obestämt mönster som endast den dataansvarige inom föreningen har koll på.

Hastigheter

Nedladdning Uppladdning
100 Mbit/s 100 Mbit/s

Ansvar

Föreningen ansvarar för driften fram t o m den fiberkonverter som finns i samtliga lägenheter. Därefter tar ansvaret slut från föreningens sida avseende det fysiska nätet och dess utrustning.
Varje medlem ansvarar för egen utrustning såsom datorer och egen router (för delning av internet internt).

Nätetikett

Vi har alla ett eget ansvar för att sköta vår internetsurfning på ett korrekt och laglydigt sätt. Det innebär att vi inte lastar ner nätet med onödig trafik, såsom t ex tunga/stora nedladdningar under långa stunder.
Tänk på att vi alla delar på det gemensamma nätet och påverkar alltså varandras internetupplevelse. I normala fall är den hastighet vi har, fullt tillräcklig för att inte någon skall bli negativt påverkad vid surfning. I extrema fall kan det dock förekomma viss last, vilket vi alla får ha överseende med.

Tips

  • Vid hämtning/nedladdning av stora filer, försök att utföra detta nattetid om möjligt.
  • Vid behov av att koppla in fler datorer till bredbandet, använd egen router för detta.
    Det skall vara en router (trådlös eller icke trådlös) utan modem.
  • Om ni ansluter en egen router till fiberkonvertern, så tänk på att det är i den som adressuppgifterna (IP-adress och DNS mm) skall anges


VIKTIGT

Den fiberkonverter som föreningen installerat i varje lägenhet och som sitter fastmonterad på väggen mot badrummet på övre plan (se exempelbilden nedan hur den kan se ut), får INTE under några omständigheter monteras ner eller öppnas. Den innehåller inkommande tunn fiberkabel som lätt går av.

fiberkonverter
Exempel på fiberkonverter

Om ni behöver rusta den väggen så får ni måla/tapetsera runt denna konverter. Om ni som medlem ändå väljer att ta bort konvertern vid en ev. rust så står ni själva för den kostnad som kan uppstå när vi anlitar vår leverantör/support för nätverket (just nu WDN).

Vid problem med uppkopplingen mot Internet, kontakta föreningens dataansvarige.